Mok bij paarden
Paarden mok behandelen
Mok bij het paard
Hoe mok behandelen bij paarden ?
De term ‘mok’ wordt gebruikt voor verschillende type huidaandoeningen aan de benen van het paard. Vaak begint paarden mok in de kootholte, maar dit hoeft niet persé. Mok bij paarden kan verschillende oorzaken hebben, variërend van een insectenbeet tot een (bacteriële) infectie, schimmel, mijt of irritatie door bijvoorbeeld zand. Wanneer de huid van het paardenbeen eenmaal beschadigd is geneest deze erg moeilijk, voornamelijk doordat de wond door het gebruik van het been continu in beweging blijft en zo niet rustig kan genezen. Ook zijn wonden op het been snel vatbaar voor infectie van buitenaf.
In een vochtige omgeving gedijt mok extra goed, de huid wordt door nattigheid wat ‘weker’ waardoor deze sneller aangetast raakt. In perioden van veel regen, zoals in het najaar, zien we in de regel dan ook meer gevallen van mok. Droge mok wordt gekenmerkt door kloven terwijl natte mok zich kenmerkt door uitslag met (dikke) korsten.
Een holistische aanpak…
Mok kent geen één-op-één behandeling. De meest effectieve aanpak hangt af van het type mok en de oorzaak. Ook de weerstand van het paard is van invloed op het genezen van mok. In veel gevallen wordt gekozen voor een louter uit-wendige aanpak van de mok, wij raden u aan om mok ook vooral van binnenuit te bestrijden.
Hoe mok te behandelen?
Het Protocol
1. Inwendig Reinigen met Drainage Compositum om het lichaam te ontgiften zodat een ´schone start´ kan worden gemaakt.
2. Dagelijks Puur Mok toedienen om mok inwendig tegen te gaan.
3. Uitwendig mok behandelen met Zink Zwavelpasta of Puur Calendula zalf.
4. Eventueel de weerstand en conditie verhogen met Multivitaminen & Mineralencomplex van de Groene Os.
Drainage Compositum
Drainage Compositum stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam door het onder-steunen van de blaas- en nierfunctie, de spijs-verteringsfunctie en de werking van het lymfe-stelsel. Niet alleen ontdoet het het lichaam van afvalstoffen, ook slaat een vervolgbehandeling beter aan in een ´schoon´ lichaam. Daarnaast voorkomt een drainagekuur de opslag van nieuwe afvalstoffen. Ook bij chronische klachten is het aan te raden regelmatig een drainagekuur te geven.
100 ml Drainage Compositum is genoeg voor een kuur van 50 dagen, deze hoeft slechts eenmalig te worden gegeven.
Puur Mok
Tegelijkertijd met de Drainage Compositum, kunt u Puur Mok inzetten. Puur Mok is een natuurlijk gezondheidsmiddel in tabletvorm dat werkt bij natte en droge mok. De werkzame bestanddelen van Puur Mok zijn een verdunning van Sulphur en Graphites. Sulphur, een bereiding uit zwavel, heeft een positieve invloed op de zwavelstofwisseling en stimuleert de functie van de lever. Graphites, een bereiding uit grafiet, is een belangrijk constitutiemiddel voor de huid.
Puur Mok is verkrijgbaar in een verpakking van 300 tabletten. Een dosering van 2 maal per dag 6 tabletten geeft in veel gevallen al snel verbetering. Gebruik Puur Mok als een kuur en niet als onderhoudsmiddel.
Hoe mok te behandelen?
Zink Zwavelpasta
Uitwendig bij natte mok
Voor uitwendige verzorging van mok is Zink Zwavelpasta van de Groene Os uitermate geschikt. Zink bevordert de wondgenezing. Zwavel is van belang bij het bestrijden van infecties en maakt deel uit van de weef-selherstellende aminozuren. Colloïdaal zilver werkt tegen vele soorten bacteriën, schimmels en virussen. Tevens helpt zilver het weefsel zich beter te herstellen. Grafiet helpt de droge huid zich te herstellen en wordt veel ingezet bij mok. Vitamine E helpt bij het vasthouden van de zwavel-gebonden aminozuren, stabiliseert de cel-membranen en heeft een ontstekingsremmende werking. Cade-olie wordt ingezet tegen huid- en vachtproblemen, maar vooral tegen parasitaire infecties. Theeboomolie wordt vooral gebruikt bij ontstekingen (ook preventief), wonden, schimmelinfecties, bacteriële infecties, jeuk en insectenbeten. Blauwe kamille vermindert ontstekingen van de huid. Het werkt bovendien verkoelend en jeukstillend. De celzouten (speciale voedingsstoffen voor huid en vacht) zorgen onder andere voor een goede cel-stofwisseling van de huid en ondersteunen daar-door het herstel van huid en vacht.
Zink Zwavelpasta is verkrijgbaar in een flacon van 250 ml.
Multivitaminen & Mineralencomplex
Een gezond paard met een optimale weer-stand is minder vatbaar voor mok. Multi-vitaminen & Mineralencomplex kan dan ook ter ondersteuning worden gegeven. Naast een uitgebalanceerd vitaminen- en minera-lenmengsel, bevat het L-Lysine dat werkt tegen virusinfecties. Multivitaminen & Mineralencomplex kan door het voer worden gemengd. Dit middel verbetert het uithoudingsvermogen en het immuunsysteem en zorgt daarnaast voor een optimale stof-wisseling.
Voor het paard is Multivitaminen & Mineralencomplex verkrijgbaar in een verpakking van 750 gram en 1,5 kilo.
En verder…
Naast deze grondige aanpak van mok zijn er nog een aantal andere stappen die onder-nomen dienen te worden om mok tegen te gaan. Zo is het raadzaam om de kootholte eenmalig schoon te maken met Betadine Scrub, dit om de aangedane plekken te ontsmetten. Eveneens is het van belang om de korstjes die ontstaan met rust te laten. Het kan erg verleidelijk zijn korstjes eraf te pulken, dit komt het herstellend vermogen van de huid echter niet ten goede. Daarnaast is het raadzaam om het paard zo droog mogelijk te houden en op te stallen in een schone, droge stal bij regenachtig weer.
Wat is mok behandelen?
Mok bij paarden is een complex en uitdagend huidprobleem dat vaak voorkomt in de onderbenen. Deze aandoening, die gepaard gaat met ernstige ontsteking en dermatitis, ontstaat vaak door vocht en vuil. Het behandelen van mok vereist nauwkeurigheid en toewijding, en mokzalf is een essentieel hulpmiddel in dit proces. Het is cruciaal om de schurftmijten te bestrijden en verdere schade aan de huid te voorkomen. Mok kan chronisch worden en vereist daarom een zorgvuldige aanpak, vaak met gebruik van antibioticum. Mokzalf helpt niet alleen bij het verminderen van klachten, maar helpt ook bij het voorkomen van ernstige ontstekingen die kunnen optreden door schurftmijtinfecties. Daarom is het essentieel om mok bij paarden serieus te nemen en te behandelen met de juiste middelen om de gezondheid van de paarden te waarborgen.
Levende have een website over aandoeningen bij lanbouwhuisdieren heeft ook een pagina over mok