Hoe lang duurt hengstigheid?
Hoe lang duurt hengstigheid?
Merries kunnen gedurende het hele jaar om de drie tot vier weken hengstig zijn. Het duidelijkst kan de hengstigheid worden waargenomen in de periode tussen de maanden februari en augustus. Sommige fokkers kiezen ervoor om bij een ‘slecht voorjaar’ hun merrie “bij te lichten”. D.m.v. kunstmatig licht wordt dan een hogere temperatuur en meer licht gecreeerd. Andere fokkers wachten de loop van de natuur af.
De vruchtbaarheidscyclus van de merrie duurt gemiddeld 21 dagen. Een variatie tussen de18 en 24 dagen is hierbij mogelijk. De duur van de hengstigheid kan variëren van 3-6 dagen, dit kan variëren van paard tot paard. De eisprong vindt plaats op het einde van de hengstige periode. Een bevruchting heeft het meeste kans wanneer er gedekt wordt rond de eisprong; net na de eisprong is het beste.
Sommige merrie tonen hun hengstigheid makkelijk, anderen slecht. Een hengstige merrie kan worden herkend aan lusteloosheid, wat stugger kan zijn in de omgang en/ of frequenter zal plassen. Het schouwen met een schouwhengst is een oude, maar nog veel gebruikte methode om te zien of de merrie hengstigheid vertoont. Duidelijke tekenen van hengstigheid kunnen zijn: blitsen (knipperen met de schede), het krommen van de rug door de merrie en bijzvoorbeeld wat urine laten lopen.
Tegenwoordig wordt vaak gebruik gemaakt van echografie om na te gaan of een merrie al dan niet hengstig is. Hierbij voert men een scan uit van eierstokken van de merrie. Doordat de dierenarts met behulp van een echo, via de endeldarm van het paard de eierstokken en de baarmoeder scant kan een inschatting worden gedaan van de hengstigheid en/ of het stadium waarin de merrie zich bevindt. Wanneer een merrie hengstig is rijpt een blaasje op de eierstok, een follikel genoemd. In deze follikel zit een eicel die ook verder rijpt en begeleidende cellen. Deze cellen scheiden hormonen af, onder andere het hormoon dat er voor zorgt dat de merrie hengstig is, en dat ze kan bevrucht worden. Wanneer de follikel een grote van 4 tot 6 cm heeft barst deze open en komt de eicel vrij. Deze wordt opgevangen door de eitrechter en komt op deze manier in de eileider terecht. Op dit moment kan een bevruchting plaatsvinden.