hoe detox bijdraagt in de aanpak van zomereczeem bij paarden

Draineren met detox bij de aanpak van zomereczeem

Hoe een detox bijdraagt in de totale aanpak van zomereczeem bij paarden

Heb je een paard met zomereczeem? Hopelijk ben je dan al begonnen met het voorkomen ervan. Bij zomereczeem geldt namelijk dat de eerste beet voorkomen dient te worden. Maar een belangrijk onderdeel uit de totaalaanpak van staart- en maneneczeem wordt vaak overgeslagen; detoxen. In deze blog leggen we je uit waarom dit belangrijk is in de totaalaanpak van SME.

Wist je dat de lever hét filterorgaan is?

Alle stoffen die het lichaam opneemt gaan via het bloed eerst door de lever om ‘gecontroleerd’ te worden. De lever filtert hierbij de gifstoffen uit het bloed. En net zoals bij bijvoorbeeld filters in auto’s moet ook de lever zo nu en dan gereinigd worden van opgehoopte stoffen. Het gevolg van het niet opschonen van het lichaam is een verminderde werking van het immuunsysteem. Veel paarden met zomereczeem blijken vaak veel opgehoopte afvalstoffen te hebben en dus ook een verminderde werking van het immuunsysteem. Hierdoor kunnen zij niet goed hun afvalstoffen verwerken en dus ook niet het speeksel van de Cullicoïdes mug. Daarnaast kan het zijn dat je paard een verminderde werking van het immuunsysteem heeft door opgehoopte afvalstoffen van bijvoorbeeld medicijnen (wormkuren), chemicaliën of giftige planten. Het paardenlichaam is dan al bezig met de verwerking deze stoffen en heeft hierdoor minder ‘capaciteit’ over voor de verwerking van het speeksel van muggen.

Hoe werkt een detox bij zomereczeem

Een detox zorgt ervoor dat de opgehoopte afvalstoffen in het paardenlichaam worden afgevoerd. Je kunt het zien als het reinigen van het filter. Zomereczeem houdt in dat een paard een allergische reactie heeft op het speeksel van knutten. Met andere woorden, het lichaam kan het speeksel niet goed verwerken en dit geeft een jeukreactie. Een onderdeel van de totaalaanpak bij zomereczeem is detoxen (ontgiften) voorafgaand van het zomereczeemseizoen. Heb je dit niet voor het seizoen gedaan? Doe dit dan alsnog.

Waar moet je op letten bij de keuze van een detox?

Een goede detox duurt niet langer dan een maand. Het beste is om een korte goede kuur op basis van natuurlijke ingrediënten te geven van maximaal een week, bijvoorbeeld Drainage Compositum of Puur Detox. Bij een wordt er naast een detox ook de galfunctie gestimuleerd. Dit is belangrijk omdat de lever de losgemaakte afvalstoffen in de darmen lost.

Zoals je misschien wel weet heeft een paard geen galblaas. De afvalstoffen gaan daarom vanuit de lever naar de darmen. De darmen hebben wel een galfunctie. Dit is één van de redenen waarom de basis van een gezondheid van een paard in de darmfunctie ligt. Geef je een paard een detox? Zorg er dan voor dat tijdens deze detox ook de galfunctie in de darmen wordt gestimuleerd, zodat het lichaam de afvalstoffen optimaal kan verwerken.

Andere maatregelen in de totaalaanpak van staart- en maneneczeem

Zomereczeem is niet te genezen, enkel te voorkomen en verminderen. Verwacht niet dat je paard met alleen een detox minder gaat schuren. De detox behoort in het complete plaatje van de totale aanpak van zomereczeem. Andere maatregelen in de totale aanpak zijn:

  • Gebruik een eczeemdeken
  • Zorg dat het voer in orde is
  • Ondersteun de darmwerking
  • Verzorg de huid wanneer er toch schuurplekken ontstaan
  • Gebruik een (bij voorkeur inwendig) supplement wat je paard onaantrekkelijk maakt voor muggen
  • Geef je paard voldoende beweging
  • Zet je paard tijdens schemering op stal
  • Zorg voor een schone stal die niet te dicht bij de mesthoop is
  • Gebruik een vliegenspray wanneer de muggenradar veel muggen voorspelt
  • Zet je paard niet in een bosrijke omgeving

Er bestaan geen wondermiddel voor zomereczeem. Het komt aan op de combinatie van verschillende maatregelen. Het detoxen is daar slechts één onderdeel van.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.