hoefbevangenheid bij paarden
Hoefbevangenheid een pijnlijke ziekte aan de hoef van het paard
Hoefbevangenheid is een zeer pijnlijke aandoening aan de hoef van het paard. Hierbij treedt een ontsteking op van de hoeflederhuid. De oorzaak hiervan is veelal een stofwisselingsstoornis.
Door deze ontsteking komt grote druk op de hoef te staan. Paarden weten vaak letterlijk niet meer hoe ze hun benen moeten neerzetten van de pijn. Hoefbevangenheid treedt voornamelijk op in de voorbenen; dan is vaak waar te nemen dat een paard deze probeert te ontlasten door naar achteren te leunen. In sommige gevallen, hoewel minder frequent, treedt de hoefbevangenheid op in alle vier de hoeven.
Voornamelijk koudbloeden als Haflingers, Fjorden, Shetlanders en IJslanders zijn gevoelig voor hoefbevangenheid. Hoefbevangenheid kan zeer acuut optreden. Wanneer niet snel en adequaat wordt ingegrepen kan het paard, door een kanteling van het hoefbeen, permanent last houden van de hoeven. Vaak is dit zo erg dat het uit zijn lijden verlossen van het paard de enige oplossing is. Ook kan de hoefbevangenheid chronificeren, wat tot afwijkingen in de hoef kan leiden en continue pijnklachten veroorzaakt.
Oorzaken
De ontsteking die hoefbevangenheid veroorzaakt is in veel gevallen het gevolg van bepaalde gifstoffen die zich ophopen in het paardenlichaam. Soms belemmert een aandoening of ziekte een gezonde spijsvertering. In andere gevallen worden er teveel verkeerde voedingsstoffen aangeboden die de organen van het paard niet goed kunnen verwerken. Zo zijn toegediende medicijnen een bekende oorzaak van hoefbevangenheid.
Een stofwisselingsprobleem kan ervoor zorgen dat via de voeding binnengekregen voedingstoffen niet voldoende worden afgebroken, zich ophopen en een ontsteking veroorzaken. Baarmoederontsteking is ook een veelvoorkomende oorzaak van hoefbevangenheid.
Vaak is echter verkeerde voeding, en dan met name te rijke voeding of teveel voeding de oorzaak van hoefbevangenheid. Vooral jong, mals gras bevat een hoog fructosaminegehalte in de toppen. Energierijke brok bevat vaak een hoog gehalte aan zetmeel. Deze suikers zijn een van de belangrijkste veroorzakers van hoefbevangenheid. Ook paarden met overgewicht hebben een verhoogde kans om hoefbevangen te raken.
Wanneer een paard onbeperkt mag grazen en zo veel teveel suikers binnenkrijgt gaan deze gisten in de darmen. De gifstoffen die hierdoor ontstaan, kan de lever niet voldoende afbreken waardoor ze in de bloedbaan terecht komen. De gifstoffen zorgen ervoor dat de hoefwand loslaat: een paard raakt hoefbevangen. Beter is om een paard sober te voeren, niet te dik te laten worden en voorzichtig te zijn met het laten grazen op (jong) gras.
Natuurlijke ondersteuning: draineren!
De reguliere therapie bij hoefbevangenheid bestaat vooral pijnbestrijding. Bij een acute, hevige hoefbevangenheid is dit vaak ook noodzakelijk. Toch is er meer aan hoefbevangenheid en de preventie hiervan te doen dan alleen ‘afwachten tot het misgaat’ om vervolgens de pijn te bestrijden.
Naast bovenstaande managementaanpassingen, kunnen de organen met fytotherapeutische producten worden gestimuleerd om harder te werken. Hierdoor worden afval- en gifstoffen sneller en beter afgebroken wat het risico op ophoping hiervan met hoefbevangenheid tot gevolg verkleint. Puur Drainage en Detox comp van Phytonics zijn beide producten die het lichaam reinigen. De middelen van Phytonics worden, vanwege hun krachtige werking, alleen verkocht via de dierenarts of HBO-therapeut.
Om de lever extra te stimuleren is het raadzaam om naast een algehele drainage, de lever extra de ondersteunen met Lever Compositum van de Groene Os Veterinair of Liver comp van Phytonics. Deze middelen stimuleert de lever en galfunctie wat van groot belang is voor een gezonde conditie van de hoeven.
Stimuleren van de doorbloeding in de hoef
Om ophoping van afvalstoffen te voorkomen, is het van groot belang om de doorbloeding in de hoef te stimuleren. Spijsverteringsproblemen zorgen voor een verstoring in de bloedvoorziening van de hoef en uiteindelijk ook voor de ontsteking van de lederhuid van de hoef. Puur Podo stiumuleren de doorbloeding, zorgen voor een versnelde afvoer van afvalstoffen uit de bloedbaan en heeft een ontstekingsremmend effect.
De darmflora optimaliseren…voor de hoeven?
Jazeker. Het ontstaan van hoefbevangenheid heeft vaak alles te maken met een verstoorde spijsvertering, of een overdaad aan bepaalde voedingsstoffen. De darmflora speelt een zeer belangrijke rol in het afbreken, opnemen en uitscheiden van deze voedingsstoffen en het is dan ook van groot belang dat deze niet verstoord is.
Om de darmflora in optimale conditie te houden, of om deze weer op te bouwen na, bijvoorbeeld, een wormen- of antibioticakuur kunnen daarom gunstige darmbacteriën, zogeheten probiotica, in een zeer hoge concentratie aan de voeding worden toegevoegd. Eenmaal ingenesteld in de darmen zorgen probiotica dat ongunstige bacteriën minder kans maken zich te vermenigvuldigen en de darmen gezond blijven.
Puur Probiotica is een goed voorbeeld van en zeer geconcentreerd probioticum; dit poeder bevat tenminste 1 miljard levensvatbare kiemen per gram.
Insulineresistentie en hoefbevangenheid
Er is een relatie tussen insulineresistentie en hoefbevangenheid. Bij insulineresistentie zijn de insulinereceptoren die verantwoordelijk zijn voor het transport van glucose de cel in, minder gevoelig voor insuline. De glucose blijft dan in de bloedbaan ondanks een verhoogde concentratie aan insuline in het bloed. Insulineresistentie kan ten grondslag kan liggen aan uiteenlopende gezondheidsproblemen. Met name in het voorjaar kan een overdaad aan insuline hoefbevangenheid en staart- en maneneczeem bij het paard in de hand werken.
Gluco balance van Phytonics zorgt ervoor dat de receptoren gevoeliger worden voor insuline. Hierdoor verbetert de glucose-opname. Ook werkt het regulerend op de lever, dit orgaan speelt een belangrijke rol in de (glucose)stofwisseling. Gluco balance kan zeer goed worden ingezet ter ondersteuning van paarden met een verhoogde gevoeligheid voor staart- en maneneczeem en hoefbevangenheid. Gluco balance wordt uitsluitend verkocht via uw dierenarts of therapeut.
Chinese kruiden
Wu Xing hout is een van de vijf kruidenmengsels ontwikkeld door holistisch dierenarts Eric Laarakker. Deze vijf kruidenmengsels (Aarde, Water, Vuur, Hout en Metaal) zijn ontwikkeld volgens de Vijf Elementenleer uit de Chinese geneeskunst. Voor een uitgebreide omschrijving van de verschillende ‘type’ paarden raden wij u het boek “Paardentypen”, geschreven door Eric Laarakker, aan. Van de vijf Wu Xing kruiden is de Wu Xing Hout het mengsel dat een goede ondersteuning biedt in het voorjaar. Ook kan het zeer goed worden ingezet bij paarden met hoefbevangenheid of om hoefbevangenheid te voorkomen.
Uitwendig?
Het is raadzaam om, naast een inwendige ondersteuning, ook uitwendig de pijn te verminderen. Dit kan door lokaal Multi Milk op de kroonrand van de hoef te smeren. Multi Milk verzacht de pijn en gaat zwelling en ontsteking tegen. Ook stimuleert Multi Milk de doorbloeding en de stofwisseling van de hoef van buitenaf.