zomereczeem

Behandeling eczeem bij paarden

Behandelingsmogelijkheden eczeem bij paarden

Behandeling Eczeem

Staart- en maneneczeem

Bij de aanpak van staart- en maneneczeem geldt eigenlijk hetzelfde als bij héél veel klachten: voorkomen is beter dan genezen en de behandeling kan beter te vroeg dan te laat worden ingezet. Hoewel de Cullicoïdes Robertii, het onooglijke vliegje dat staart- en maneneczeem veroorzaakt, pas rond mei/juni zijn gevreesde publieke opwachting maakt om in augustus keihard toe te slaan, is het raadzaam al veel eerder te beginnen met het voorkomen én bestrijden van de symptomen van staart- en maneneczeem. Wanneer u tijdig begint met de behandeling, reduceert u de symptomen die vaak in mei/juni zichtbaar worden en is een hoop schurend paardenleed te voorkomen!

zomereczeem

De beste aanpak…

Een paard met een sterk, onverstoord immuun-systeem is minder vatbaar voor allergische reacties. Minder allergische reactie betekent automatisch minder last van jeuk en dus minder drang tot schuren. Voor een zo grondig mogelijke aanpak van staart- en maneneczeem is het daarom raadzaam om eerst het lichaam te reinigen en het immuunsysteem te versterken, alvorens andere middelen in te zetten. Het volgende stappenplan kan worden gevolgd:

Het stappenplan

Preventief

1. Reinigen met Puur Detoxi (Drainage) om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen zodat een ‘schone start’ kan worden gemaakt. 2. Optimaliseren van de darmwerking met Pro-bio Forte. 3. Dagelijks Trias Omega essentiële vetzuren toedienen voor een goede conditie van de vacht en Puur Culico om allergische reacties na muggenbeten, in het bijzonder die van de Cullicoïdis robertii, tegen te gaan, eventueel in combinatie met Puur Allergie. 4. Optioneel Wu Xing Metaal kruiden toevoegen aan de dagelijkse voeding voor een betere huid- en vachtconditie. 5. Insectvrij sprayen om aanvallen van stekende beesten te voorkomen.

Curatief

Indien er toch wondjes en eczeemplekken ontstaan, of deze al voor de behandeling aanwezig waren: 1. Uitwendig behandelen met Zinkzwavelpasta. 2. Inwendige aanpak door dagelijkse toevoeging van Vacht kruiden aan het voer.

Drainage compositum

Drainage compositum stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam door het ondersteunen van de blaas- en nierfunctie, de spijsverteringsfunctie en de werking van het lymfestelsel. Daarnaast voorkomt het opslag van nieuwe afvalstoffen. Ook bij chronische klachten is het aan te raden regelmatig een drainagekuur te geven.

100 ml. Drainage compositum is genoeg voor een kuur van 50 dagen, deze hoeft slechts eenmalig te worden gegeven.

Pro-bio Forte

Om zo goed mogelijk weerstand te bieden aan allergieën is het van wezenlijk belang om de darmwerking optimaall te laten functioneren. Door stress of voeding die de darmen belast, zoals gras met een te hoog fructosamine gehalte of te nat kuilgras raakt de verhouding goede/ slechte darmbacteriën uit balans. Om de darmflora op te bouwen en te ondersteunen, is het raadzaam om Pro- bio Forte in te zetten. Dit bevat een hoge concentratie goede darmbacteriën als Bifidobacterium lactus, Lacto-bacillus acidophilus, Lactococcus latis, Enterococcus faecium, Lactobacillus casei, Lactobacillus salivarius. Het bevat ongeveer 1 miljard levensvatbare kiemen per gram!

Eén verpakking van 150 Gram Pro-bio Forte volstaat voor een kuur van 60 dagen.

Trias Omega

Trias Omega, de essentiële vetzuren omega 3, omega 6 en omega 9 uit verschillende plantaardige oliën zoals Pompoenpitolie, Olijfolie, Teunisbloemolie en Tarwe-kiemolie, dient dagelijks toegevoegd te worden aan het voer. Dit voedingssupplement verbetert de huid- en vachtconditie aanzienlijk. Met name het gamma-linoleenzuur (GLA) uit de Teunisbloemolie gaat ontste-kingsreacties ten gevolge van een allergie, met roodheid, jeuk en pijn effectief tegen.

500 ml. Trias Omega volstaat voor een behandeling van een maand, dit middel dient het gehele muggen/seizoen gegeven te worden.

Puur Culico

Een belangrijk bestanddeel van de Puur Culico is een bereiding uit de Cullicoïdes robertii- muggen die staart- en maneneczeem in de eerste plaats veroorzaken. Het dagelijks toedienen van een verdunde dosering maakt de paarden beter bestand tegen de steken van de mug zodat er geen overdreven sterke afweerreactie meer volgt. De overige bestanddelen; Ledum palustre, Galphimia glauca en Cardiospermum werken allen desensibiliserend en anti- allergisch. Puur Culico heeft een belangrijke preventieve werking. Voor een optimaal effect is het dan ook noodzakelijk de behandeling consistent en onafgebroken uit te voeren tussen maart en november. Ervaring heeft geleerd dat gedurende het eerste jaar dat Culico wordt toegediend, de symptomen veelal sterk verminderen. Dit patroon zet zich door, zodat aan het einde van het tweede seizoen de behandeling vaak kan worden beëindigd.

100 ml. is genoeg voor 50 dagen, bij een combinatie met Puur Allergie kan worden volstaan met de helft van deze dosering.

Puur Allergie

Waar de Puur Culico specifiek helpt bij allergische reacties ten gevolge van beten of steken, helpt Puur Allergie tegen alle typen huidallergie. De Apis Mellifica (honingbij) in de Puur Allergie gaat acute zwelling ten gevolg van ontsteking tegen. Calendula officinalis vermindert ontstekingsreacties en geneest wondjes en Mezereum werkt tegen eczeem. De combinatie van Puur Culico met Puur Allergie heeft in veel gevallen voor uitstekende resultaten gezorgd (´s ochtends Puur Culico, ´s avonds Puur Allergie).

100 ml. is genoeg voor 50 dagen, bij een combinatie met Puur Allergie kan volstaan worden met de helft van deze dosering .Dient het gehele seizoen gegeven te worden.

Wu Xing Metaal

De Wu Xing 5-elementen kruidenmengsels zijn samengesteld volgens de 5 elementen theorie (Wu Xing), zoals al eeuwen gebruikt in de Chinese geneeskunde. De Wu Xing metaalkruiden, o.a. bestaan-de uit Althaeae, Hederacea glechoma, Plantaginis lanceolata, Cardamom, Capsicum, Cinnamomum zeylanicum, Allium, Curcuma, Djinten, Ketoembar, Eugenia caryophyllus, Capsicum annum, Zingiberis, Carryophylli en Armoracia rusticana, werken onder-steunend bij huid-, vacht- en darmproblemen.

Een emmer Wu Xing Metaal kruiden is voldoende voor 90 dagen. Kan als extra aanvulling worden ingezet, doch is optioneel.

Insect vrij

Om te voorkomen dat een paard aantrekkelijk wordt voor muggen en andere insecten kan Insectvrij, met berkenteer, uitwendig worden ingezet. De Insectvrij is ook verkrijgbaar in een variant voor schimmels en lichtgekleurde paarden. Houdt daar rekening mee bij uw bestelling!

Zinkzwavelpasta

Wanneer een paard toch ´ten prooi valt´ aan muggen en er wondjes ontstaan door eczeem en schuren, kan het beste zo snel mogelijk gestart worden met de uitwendige behandeling daarvan met Zinkzwavel- pasta. Dit middel werkt eveneens goed bij andere eczeemsoorten, kloven, mok, schimmels, zweren en diverse infecties. Zink bevordert de wondgenezing. Zwavel is van belang bij het bestrijden van infecties en maakt deel uit van de weefsel herstellende aminozuren. Colloïdaal zilver werkt tegen vele soorten bacteriën, schimmels en virussen. Tevens helpt zilver het weefsel zich beter te herstellen. Grafiet helpt de droge huid zich te herstellen en wordt veel ingezet bij mok. Vitamine E helpt bij het vasthouden van de zwavelgebonden aminozuren, stabiliseert de celmembranen en heeft een ontstekingsremmende werking. Cade- olie wordt ingezet tegen huid en vacht problemen, maar vooral tegen parasitaire infecties. Theeboomolie wordt vooral gebruikt bij ontstekingen (ook preventief), wonden, schimmelinfecties, bacteriële infecties, jeuk en insectenbeten. Blauwe kamille wordt vooral ingezet bij ontstekingen van de huid. Het werkt bovendien verkoelend en jeukstillend. De celzouten (speciale voedingstoffen voor huid en haar) zorgen o.a. voor een goede celstofwisseling van de huid en ondersteunen het herstel van huid en vacht.

Vachtkruiden

Vachtkruiden kunnen dagelijks aan het voer worden toegevoegd om de huid- en vachtconditie te verbeteren. Dit mengsel activeert het lichaam om afvalstoffen af te voeren welke het lichaam belasten en om de weerstand en stofwisseling van de huid te herstellen. Berberis en Solidago helpen de nieren en urinewegen om afvalstoffen uit te scheiden, Centaurium de lever. Op het lymfestelsel en de huid hebben de Bardana, Viola tricoloris, Urtica een zeer gunstige stimulerende invloed. Bij allergieën is Scuttelaria het aangewezen kruid om deze reacties te temperen, terwijl Uncaria tomentosa de ontstekingsreacties helpt verminderen.

400 Gram Vachtkruiden is voldoende voor ca. 65 dagen. Inzet optioneel bij chronische huidaandoeningen.

Vermijdt muggen…

Naast een natuurlijke aanpak van staart- en maneneczeem, is het van belang om contact met de mugjes die het veroorzaken zoveel mogelijk te voorkomen. Naast vliegwerende middelen kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van dekens. Er verschijnen steeds meer dekens op de markt die speciaal ter voorkoming van staart- en maneneczeem zijn ontwikkeld; deze bedekken ook de hals en de buik en hebben vaak speciale kopstukken. Daarnaast is het raadzaam om paarden op tijd op te stallen. De mugjes zijn met name tijdens zonsopgang en zonsondergang actief, het is dan ook raadzaam om paarden al rond een uur of 3 ´s middags op stal te zetten. Ook tussen zonsopgang en een uur of 11 is het raadzaam het paard binnen te houden. De Cullicoïdes mug komt vooral voor in bosrijke omgevingen, in sommige gevallen kan het zelfs raadzaam zijn een paard tijdelijk te verplaatsen naar een minder bosrijke omgeving. Aangezien deze mugjes niet heel goed kunnen vliegen kan een ´winderige´ omgeving, bijvoorbeeld aan zee of in een open polder, soms uitkomst bieden.

Ook voeding is van belang!

Ook de voeding kan van invloed zijn op het ontstaan van staart- en maneneczeem. Te nat kuilvoer kan de zuurgraad in het lichaam verhogen waardoor meer afvalstoffen ontstaan. Hierdoor wordt een paard vatbaarder voor allergie en eczeem. Ook een overdaad aan voeding kan belastend zijn voor het paard en bijdragen aan het ontstaan of verergeren van staart- en manen- eczeem. Vooral jong gras heeft, met name in de toppen, een hoog fructosaminegehalte. Deze suikers zijn, in te hoge mate, belastend voor de lever. Naast een drainagekuur om afvalstoffen uit (onder andere) de lever af te voeren, is het daarom raadzaam paarden sober te voeren en een goede, uitgebalanceerde voeding te bieden.

Nosodes

Een nosode is een homeopathische verdunning van het ziektemateriaal, dat in dit geval uit het geïnfecteerde bloed van het paard wordt gehaald. Door deze verdunning C12 te injecteren wordt het lichaam aan het werk gezet om de ziekte te lijf te gaan.

Meer middelen tegen zomereczeem bij stalapotheek.

 

Referenties: – Kankaanpaa P, Sutas Y, Salminen S, Lichtenstein A, Isolauri E. (1999). Dietary Fatty Acids and Allergy. Ann Med, 31(4): 282-7. – Lloyd, D., and Thomsett, L.R. (1989). Essential Fatty Acid Supplementation n the Treatment of Canine Atopy: A Preliminary Study. Veterinary Dermatology. 1989. 1: 41-44. – Radier, Odette en Veenendaal Marina (1998). Een onderzoek naar de werkzaamheid van het homeopathische middel Culivetsem, bij Staart- en maneneczeem. Vakgroep inwendige ziekten en voeding der grote huisdieren. – Vanbelle, M., Teller E., Focant M. (1990). Probiotics in animal nutrition: a review. Archiv für Tierer- nährung, Jul 40 (7): 543-67. – Isolauri E., T. Arvola, Y. SÜtas, E. Moilanen & S. Salminen (2000). Probiotics in the management of atopic eczema. Clinical & Experimental Allergy, 30 (11): 1605-1610. – Arthur C. Ouwehand, Seppo Salminen and Erika Isolauri (2002). Probiotics: an overview of beneficial effects. Antonie van Leeuwenhoek, Volume 82, Numbers 1-4: 279 – 289. – O’Neill, Wendy, Sharyn McKee, and Andrew F. Clarke (2002). Flaxseed (Linum usitatissimum) supplementation associated with reduced skin test lesional area in horses with Culicoides hypersensitivity. Canadian Journal of Veterinary Research, October; 66(4): 272–277. – Riek, R.F. Studies on the allergic dermatitis (Queensland Itch) of the horse : the aetiology of the disease. Australian Journal of Agricultural Research 5(1) 109 – 129. – Salminen, S., E. Isolauri and E. Salminen (1996). Clinical uses of probiotics for stabilizing the gut mucosal barrier: successful strains and future challenges. Antonie van Leeuwenhoek, Volume 70, Numbers 2-4: 347 – 358. Bron:NML