Eczeempaard
Meer over eczeempaarden
Wat is eczeem?
Eczeem (ook wel zomerjeuk, zomerschuren, zomersschurft of staart- en manen eczeem genoemd) is een allergische reactie. Allergische reacties hebben te maken met een niet goed functionerend immuunsysteem.
Deze allergische reactie wordt veroorzaakt door de beet van een mug (cullicoides). Deze cullicoides spuiten tijdens het bijten een beetje eiwit in het paard, waardoor het immuunsysteem van het paard ‘overdreven’ reageert.
Het eczeem en de bijbehorende jeuk ontstaan op die plaatsen waar de mug gestoken heeft. Het is net als met een gewone muggenbult bij mensen; er ontstaat een bultje dat jeukt. Men reageert daarop door te krabben. Het schuren bij paarden als gevolg van de jeuk kan zo ver gaan dat de haren verdwijnen en er wonden ontstaan. Dit kan ontstekingen veroorzaken. Eczeem kan zich voordoen bij jonge en oudere paarden.
Wanneer en waar heeft een paard het meeste last van eczeem?
Het “eczeemseizoen” kan al beginnen direct na de wintermaanden en doorlopen tot vlak voor de winter.
Een paard heeft het meeste last van eczeem tijdens zonsopgang en zonsondergang. De cullicoide muggen zijn dan het meest actief en het risico op beten is dan het grootst. Verder zijn er bepaalde weertypes waar de cullicoide wel of juist niet van houdt.
Wel: De cullicoide houdt van warm en vochtig weer; vooral een regenbuitje met zon daarna. De mug plant zich voort in modder en mesthopen. Een modderige wei en mest in de buurt vormen derhalve een risico.
Niet: De cullicoide houdt niet van droog en warm weer. Maar ook niet van harde wind (het zijn slechts vliegers). Daarom bevindt de mug zich vooral in bosrijke, beschutte plaatsen waar de wind en de zon niet zo erg aanwezig zijn.
Cullicoidemug is een slechte vlieger.
Cullicoide muggen zijn erg klein, kunnen slecht vliegen (iedere keer een paar meter) en niet goed kruipen. Ook hierdoor houden ze zich graag op in de buurt van bos en struiken. Om de allergische reactie te onderdrukken is er Puur Cullico.
Wat voor oplossingen zijn er tegen eczeem?
Er zijn diverse bestrijdingsmethodes:
a. voedingssupplementen
b. alternatieve geneesmiddelen
c. reguliere geneesmiddelen
d. het paard binnen zetten
e. eczeemdekens
De werkzaamheid van voedingssupplementen en medicijnen is niet bewezen. Slechts door opstallen tijdens zonsopgang en zonsondergang en het dragen van een eczeemdeken is een merkbare verbetering aangetoond. Door opstallen tijdens zonsopgang en zonsondergang worden de paarden op het moment dat de muggen het meest actief zijn uit de wei gehaald.
Voedingssupplementen zouden zelfs allergieën in de hand kunnen werken. Een te goede verzorging zou het paard kwetsbaarder kunnen maken, net als bij mensen. Er wordt gesteld dat door de toenemende hygiëne de kans op allergische reacties wordt vergroot, omdat er minder weerstand wordt opgebouwd. Mogelijk is dat ook bij paarden het geval. Zomereczeem is een ‘overdreven reactie’ van het immuunsysteem op een ongevaarlijk eiwit van een mugje.
Echter, als bij een paard een tekort aan bepaalde voedingsstoffen wordt geconstateerd, dan kunnen voedingssupplementen mogelijk wel het gewenste effect opleveren.
Het eiwit dat in het gras voorkomt wordt door sommigen ook als oorzaak van eczeem gezien. Dat is echter niet aangetoond. Belangrijk is: een paard kan niet alleen op krachtvoer leven maar heeft de hele dag ruwvoer nodig in de vorm van hooi, gras of kuilvoer.
Kortom: het kan geen kwaad het paard op stal te zetten en zo min mogelijk te laten grazen om zo het eiwitgehalte te beperken; maar zorg er wel voor dat het paard voldoende ruwvoer binnen krijgt!
Eczeemdekens
Het dragen van een eczeemdeken zorgt ervoor dat het paard op de meeste plaatsen bedekt en beschermd is tegen steken. Hoe minder steken, des te minder kan op eczeem. De plaats waar de cullicoide mug steekt is ook de plaats waar het eczeem ontstaat. Door het dragen van de deken wordt dit beperkt. Als een paard jaar in jaar uit veel geprikt wordt, neemt de kans op eczeem toe.
Bronvermelding: de vragen zijn beantwoord door Floor Wempe aan de hand van een aantal wetenschappelijke artikelen over Zomereczeem bij IJslanders.